3/5/13

Φιλοσοφημένα cartoon?

Καλημέρα σε όλους!
Τι μπορεί κανείς να εννοεί λέγοντας ότι ένα cartoon είναι "φιλοσοφημένο";
Λοιπόν, πολλά και διάφορα πράγματα!
Αυτού του είδους cartoon δεν είναι τα γνωστά σε όλους μας (αυτά που παρακολουθούνται αποκλειστικά από παιδιά).
Υπάρχουν πολλά cartoon/animation για ενηλίκους, όχι όμως απαραιτήτως με ακατάλληλο περιεχόμενο όπως βρισιές,βία κτλ.
Από σήμερα και στα επόμενα άρθρα θα κάνω ένα αφιέρωμα σε διάφορες animation σειρές που προορίζονται για εφήβους και κυρίως ενηλίκους.
Θα ξεκινήσω με μια σειρά που έκανε πάταγο στην Ελλάδα,αφού είναι και ελληνική. Αναφέρομαι φυσικά στο "Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος" :



Επειδή βέβαια σαν Ελλάδα δεν ξέρουμε να βάζουμε ηλικιακά όρια, ακόμα και αν η σειρά πήρε ταμπελίτσα "απαραίτητη η γονική συναίνεση",μεταξύ άλλων την παρακολουθούσαν και πολύ μικρά παιδιά. Για μένα όμως η σειρά δεν βαθμολογήθηκε έτσι με βάση τις βρισιές,τις ερωτικές σκηνές και πολλά ακόμα που περιείχε. Βαθμολογήθηκε έτσι γιατί είναι αιρετική.Μπλέκει τον χάρο με τον Χριστό και τους 12 θεούς του Ολύμπου. Οι ρόλοι αντιστρέφονται και όλοι αυτοί συμβιώνουν -σχετικά- ειρηνικά.Ο χάρος ας πούμε, είναι ο ευαίσθητος της παρέας και όταν οι άλλοι τον πειράζουν λέγοντας του ότι δεν έχει ψυχή αυτός πληγώνεται.
Όμως αφήνοντας την ηθική πλευρά του ζητήματος, και φτάνοντας στην ουσιαστική κριτική, πρεπει να παραδεχτω οτι πράγματι η σειρά ήταν διασκεδαστική. Σε αυτό συμβάλουν οι αστείες φωνές των ηθοποιών αλλά και τα ωραία γραφικά.

Με λίγα λόγια το story της σειράς :
Χιλιάδες χρόνια πριν ο "κυνικός" φιλόσοφος Μένιππος πέθανε. Ο Χάρος τον "πέρασε απέναντι", όμως όταν ήρθε η ώρα να πληρώσει τον οβολό, ο Μένιππος είπε... «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» ...και συνέχισε να ζει εκμεταλλευόμενος το ηλίθιο γραφειοκρατικό παραθυράκι της ιστορίας μας.

Εγώ παρόλο το γεγονός ότι έχω κάποιες αντιρρήσεις σχετικά με το μήνυμα που περνάει η σειρά πιστεύω ότι είναι μια πολύ πετυχημένη ελληνική παραγωγή, που όμως απευθύνεται σε ώριμα άτομα τα οποία δεν επηρεάζονται από ότι ακούν και βλέπουν.

Βαθμολογία σειράς 4/5  

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με αυτα που γραφεις και θεωρω οτι ειναι μια πολυ καλη σειραα :)
ilefen ;)

Χαριτίνη είπε...

Χαίρομαι που σου άρεσε:)