12/6/13

Αμερική vs ευρώπη

Γεια σας!
Συγνώμη για την καθυστέρηση στο άρθρο, απλά πριν το γράψω ήθελα πρώτα να κάνω μια έρευνα και να διαβάσω πολλές διαφορετικές απόψεις για να είμαι ακριβής σε αυτά που θα πω.
Θα μιλήσω για σινεμά πάλι, και αυτή τη φορά ποιο γενικά.
Είναι γνωστό ότι στη σημερινή εποχή το hollywood είναι μια μεγάλη βιομηχανία μαζικής παραγωγής ταινιών. Απ'την άλλη η Ευρώπη κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα στον χώρο και πολλές φορές προκαλεί με τις ταινίες τις για να μπορέσει να γίνει γνωστή. Δυστυχώς οι κριτικοί -έχει γίνει σχεδόν μόδα τα τελευταία χρόνια- αυτό το αποκαλούν τέχνη. Κάποιες φορές όμως τα όρια ξεπερνιούνται και ακριβώς εκεί είναι που πρέπει κάποιος να επέμβει.
Θα συγκρίνουμε δύο ταινίες η μία σέρβικη, και η άλλη αμερικάνικη. Είναι το "a serbian film" και το "human centipede 2". Ντόρος έχει γίνει και με τις δύο ταινίες και όχι άδικα. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι περιέχεται αλλά μπορούμε να πούμε ότι ανήκουν στο είδος του 'extreme cinema' και ξεπερνούν τα όρια μιας νορμάλ ταινίας. Το θέμα είναι ότι οι κριτικοί εδώ στην Ελλάδα και όχι μόνο, αποκαλούν το a serbian film τέχνη, ενώ το human centipede μια αηδιαστική, ανώμαλη και διαστροφική ταινία χωρίς επιχειρήματα βέβαια αφού η αντίστοιχη ευρωπαϊκή ταινία κατά τη γνώμη μου είναι άκρως χειρότερη και ωμή. Δημιουργείται λοιπόν σιγά σιγά ένα κλισέ που λέει πως ότι αμερικάνικο τέτοιου είδους βγαίνει είναι ανώμαλο, και ότι ευρωπαϊκό τέχνη και underground και μπλα μπλα μπλα.
Ας αναλύσουμε όμως το θέμα βαθύτερα. Οι χειρότερες ταινίες που είχαν βγει από παλιά μέχρι σήμερα ήταν ανέκαθεν ευρωπαϊκές (η και από χώρες εκτός Ευρώπης αλλά όχι αμερικάνικες). Το Salo, 120 μέρες στα σόδομα είναι το ιδανικό παράδειγμα. Ταινία που είχε χαρακτηριστεί ως η χειρότερη όλων των εποχών μέχρι να βγει το serbian film. Ακραίες σκηνές σεξουαλικής βίας και μαρτυρίου που προκαλούσαν για να προκαλέσουν. Τι σκέφτονται οι σκηνοθέτες στην Ευρώπη μετά από αυτό;  Μια torture porn ταινία γίνεται αμέσως διάσημη οπότε ας κάνουμε κάτι αντίστοιχο, αφού δεν έχουμε φράγκα να κάνουμε μια καλή παραγωγή και να προσλάβουμε καλούς ηθοποιούς.

Στην Αμερική αντιθέτως έχουν άλλο τρόπο σκέψης που θα ασχοληθούμε στη συνέχεια αυτού του άρθρου!
Ελπίζω να σας άρεσε και σε λίγες μέρες έρχεται η συνέχεια x
Χαριτίνη:$♥

Δεν υπάρχουν σχόλια: