22/4/13

Windows vs Mac

Γεια σας! 
Σήμερα θα αναφερθώ σε ένα θέμα που εδώ στην Ελλάδα δεν μας απασχολεί ιδιαίτερα έχοντας υπόψιν ότι μερικοί δεν ξέρουν καν τι είναι το mac.
Οπότε ξεκινώντας από αυτό τα mac είναι υπολογιστές που δεν έχουν windows αλλά έχουν ένα δικό τους λειτουργικό σύστημα, τα λεγόμενα macintosh.Δηλαδή με λίγα λόγια τα mac έχουν δική τους συσκευή και λειτουργικό σύστημα ενώ τα windows είναι μόνο λειτουργικό σύστημα.Ας πούμε ένας sony υπολογιστής μπορεί να έχει windows αλλά και ένα turbo-x μπορεί να έχει επίσης windows.


Τώρα το θέμα είναι ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε σε μεγάλη υπόληψη τα mac και χρησιμοποιούμε σχεδόν αποκλειστικά windows επειδή αυτό μας πασάρουν και φυσικά εμείς σαν χαζοί το δεχόμαστε χωρίς να σκεφτούμε μήπως τα mac ( - ή και κάποιο άλλο λογισμικό όπως τα linux) είναι καλύτερα.

Γενικά χρόνια τώρα υπάρχει κόντρα μεταξύ αυτών των δύο εταιριών αλλά και μεταξύ των χρηστών τους.Όμως εγώ δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν τα mac και χωρίς άδικο βέβαια.Τα windows δεν είναι άσχημα αλλά πολλές φορές είναι δύσχρηστα και εκνευριστικά.Για μένα τα windows υστερούν κυρίως στα προγράμματα.Ακόμα κι αν υπάρχουν χιλιάδες προγράμματα για να εγκαταστήσεις στο pc σου είναι λίγα τα χρήσιμα που περιέχει από μόνο του.Αντίθετα τα mac διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων με πολλές δυνατότητες (όπως graphic design, επεξεργασία μουσικής & βίντεο κτλ). 
Παρακάτω θα σας γράψω μερικά θετικά και μερικά αρνητικά χαρακτηριστικά των mac και των windows 

Mac 
 Πολύ γρήγορη εκκίνηση.Το πολύ σε 20 δευτερόλεπτα το mac είναι έτοιμο να 
λειτουργήσει κανονικά. 

Windows
Κάποιες φορές πολύ αργή εκκίνηση.Ειδικά στα vista μπορεί να κάνει μέχρι και 5 λεπτά να φορτώσει εάν έχει πολλά προγράμματα (με αποτέλεσμα αν βιαστείς να ανοίξεις προγράμματα να κολλήσει).

Mac
Καλύτερη οργάνωση : Τα mac είναι φτιαγμένα για να σε βοηθάν να ταξινομείς καλύτερα και ποιο χρηστικά τις εικόνες,την μουσική και τα βίντεο σου.Αυτό κυρίως με την βοήθεια των iTunes.

Windows
Στα windows μπορείς επίσης να εγκαταστήσεις τα iTunes αλλά αν δεν γνωρίζεις για αυτό το πρόγραμμα το ποιο πιθανό είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με το windows media player και την βιβλιοθήκη πολυμέσων.

Mac
Δεν χρειάζεται έξτρα προστασία από ιούς : Στα mac δεν χρειάζεται να αγοράζεις antivirus που συνήθως επηρεάζουν την επίδοση του υπολογιστή ( όταν το antivirus κάνει scan ο υπολογιστής είναι πολύ αργός και κολλάει).

Windows
Χρειάζεται απαρετήτως antivirus : Τα windows είναι ανίκανα να προστατέψουν το σύστημα τους.Το μόνο που διαθέτουν είναι το firewall που στην πραγματικότητα δεν βοηθάει σε τίποτα. Δεν είναι γελοίο που η microsoft έχει βγάλει δικό της antivirus (το OneCare) για να προστατεύει το δικό της σύστημα?



Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που εγώ δεν γνωρίζω γιατί προσωπικά δεν χρησιμοποιώ mac αλλά είναι κάτι που θα ήθελα πολύ, οπότε όταν θα πάρω καινούργιο υπολογιστή θα επέλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη macbook pro.

Περιμένω σχόλια, και θέλω πολύ να μάθω τη γνώμη σας πάνω στο θέμα.
Φιλάκια


Δεν υπάρχουν σχόλια: